COMUNICAT DE PRESĂ

Astăzi, 30 octombrie 2003, a avut loc, la sediul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI), semnarea acordului de aderare a României la programul guvernamental de securitate privind codul sursă al Microsoft. La ceremonia de semnare au participat Dan Nica, Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Alexandru Farcaş, Secretar de Stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, şi Jean-Philippe Courtois, CEO pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa în cadrul corporaţiei Microsoft.

Semnarea de astăzi este în primul rând legată de credibilitatea României pe plan extern, astfel de acorduri fiind semnate numai cu acele ţări care întrunesc anumite condiţii în ceea ce priveşte protejarea programelor de calculator şi care se bucură de încredere. Acest acord privind programul guvernamental de securitate privind codul sursă al Microsoft, oferă instituţiilor care reprezintă statul român condiţii de securitate deosebite, posibilitatea unei reacţii rapide în cazul unor incidente de securitate, permite luarea măsurilor necesare atunci când realitatea le impune. Ne interesează în cel mai înalt grad asigurarea securităţii aplicaţiilor prin care se furnizează informaţii şi servicii publice în format electronic cetăţenilor, iar accesul la codul sursă Microsoft este de natură să ne ajute să excludem în continuare eventualele breşe de securitate. De asemenea, acest acord va fi un sprijin esenţial în definirea unor standarde de calitate pentru software-ul produs în România. Dorim să fixăm asemenea standarde pentru a menţine calitatea programelor româneşti la standarde înalte, pentru a evita o degradare a acestui avantaj competitiv pe plan internaţional.” a declarat Ministrul Nica cu acest prilej.

Este o nouă piatră de hotar în cadrul parteneriatului strategic al cărui cadru a fost semnat de curând la Roma. Ceea ce face ca acest parteneriat să fie deosebit e faptul că se bazează pe nişte realităţi deja demonstrate. Am fost foarte impresionat după ce am văzut aplicaţii din centrul de e-government al ministerului, care funcţionează „live”, precum e-licitatie sau plata electronică a taxelor. Acest lucru nu se întâlneşte în multe ţări din Europa şi este cu atât mai meritoriu că au fost realizate de companii locale. Am semnat un asemenea document doar cu 15 ţări din întreaga lume până acum, iar acest acord demonstrează încrederea acordată ministerelor din România de către Microsoft pentru a accesa codul sursă al Windows.” a remarcat în acdrul conferinţei de presă de azi Jean-Philippe Courtois, CEO pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa în cadrul corporaţiei Microsoft.

Alexandru Farcaş, Secretar de Stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor a arătat că „Ministerul Administraţiei şi Internelor conlucrează îndeaproape cu Microsoft, bineînţeles sub coordonarea MCTI. Anul trecut a fost creat, de pildă, un centru de excelenţă Microsoft în cadrul şcolii post-universitare din Bucureşti a ministerului nostru. Pe de altă parte, suntem implicaţi în dezvoltarea unui număr de programe în serviciile publice către cetăţeni, în gestionarea situaţiei străinilor din diverse ţări pe teritoriul României şi, recent, a fost creată structura specializată a Poliţiei Române pentru infracţionalitatea informatică. Momentul de astăzi este unul caracterizat de un salt calitativ al cooperării.”

Programul guvernamental de securitate privind codul sursă (Microsoft Government Security Program - GSP) oferă guvernelor naţionale accesul controlat la codul sursă Microsoft Windows şi la alte informaţii tehnice. Acesta presupune de fapt posibilitatea de a decripta un anumit program software în cele mai mici detalii. „Dacă pentru un utilizator obişnuit produsul software este doar o aplicaţie care rulează şi la care observă numai manifestarea finală, prin accesul la codul sursă se poate afla şi ce se află în interiorul aplicaţiei respective. Asta înseamnă că se pot face verificări de securitate, că pot fi preîntâmpinate anumite construcţii eronate din programul software, care ar putea să creeze probleme în timp, este şi un proces de învăţare asociat. Din acest motiv, cine are codul sursă are puterea.” a mai declarat azi Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.