COMUNICAT DE PRESĂ

Albu Marian, Presedinte - Director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui este implicat in inginerii financiare descoperite tot de Autoritatea Nationala de Control in cadrul unui control la SC Varotex SA Vaslui

Astfel, urmare sesizarii formulate de reprezentantii a trei societati comerciale, respectiv Romalfa SA din Campulung Moldovenesc, Aturom Comexim SRL si Aturom Distribution SRL din Municipiul Bucuresti, inregistrata la Autoritatea Nationala de Control sub nr. 2352/20.05.2004, prin care au fost semnalate unele nereguli in activitatea desfasurata de conducerea SC Varotex SA Vaslui in avantajul asociatului majoritar - SC Paloda SA Barlad si in dauna creditorilor societatii, Autoritatea Nationala de Control, impreuna cu Garda Financiara, institutie aflata in subordine, a efectuat verificari la SC Varotex SA Vaslui.

Mentionam ca:

Ø SC Varotex SA are ca obiect de activitate declarat ”Fabricarea altor articole de imbracaminte”, constand in producerea de tricot si confectii din tricot si utilizand ca materie prima firul de bumbac 100% sau amestec.

Ø Societatea comerciala are un capital social subscris si varsat de 20.138.125.000 lei, iar la finele anului 2003 avea un numar de 552 de angajati.

Ø In luna iulie 2003, SC Paloda SA Barlad a cumparat, prin licitatie electronica pe piata Rasdaq, pachetul majoritar de actiuni reprezentand 74,82% din capitalul social al SC Varotex SA Vaslui de la S.I.F. Moldova, pentru care a platit contravaloarea a 602.762 actiuni a 25.000 lei/actiune.

Ø Actionarul majoritar al SC Paloda SA Barlad este domnul Albu Marian care detine 94,2% din actiuni.

In urma verificarilor effectuate, s-au constatat urmatoarele:

1. Referitor la instrainarea activelor societatii, s-a constatat ca conducerea SC Varotex SA a instrainat, in luna martie 2004, active si bunuri (”pavilion administrativ” cu o suprafata construita de 2.229,05 mp, ”teren intravilan” de acces in unitate in suprafata de 2.393,91 mp, doua „posturi trafo”, un ”tablou electric”, diverse autoutilitare si autoturisme, trei ascensoare marfa, precum si alte bunuri din patrimoniul societatii - centrala telefonica, calculatoare, imprimante, materii prime si materiale, etc.) in valoare de 13,3 miliarde lei in favoarea actionarului majoritar - SC Paloda SA.

Instrainarea activelor s-a facut atat in conditiile in care actionarul majoritar intentiona sa introduca procedura de faliment a societatii comerciale, cat si in conditiile in care societatea comerciala inregistra datorii la bugetul de stat si catre furnizori in suma de circa 90 miliarde lei. Instrainarea activelor s-a efectuat la valoarea de inventar ramasa de amortizat, iar in unele cazuri sub aceasta valoare. De exemplu, au fost vandute doua „posturi trafo” si un tablou electric cu suma totala de 971.412.472, inclusiv TVA, in timp ce valoarea de inventar ramasa de amortizat numai pentru cele doua „posturi trafo” era de 4.015.105.465 lei.

Instrainarea unei parti insemnate din active de catre conducerea SC Varotex SA, in frauda creditorilor, in caz de faliment a unei societati comerciale pe actiuni, reprezinta fapta infractionala prevazuta si sanctionata de art. 276, lit. b) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale.

(Text extras din: Lege nr. 31/1990(r1) - privind societatile comerciale

Art. 276. - Se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 12 ani persoanele vinovate de bancruta frauduloasa, constand in una dintre urmatoarele fapte:

a) falsificarea, sustragerea sau distrugerea evidentelor societatii ori ascunderea unei parti din activul societatii, infatisarea de datorii inexistente sau prezentarea in registrul societatii, in alt act ori in situatiile financiare a unor sume nedatorate, fiecare dintre aceste fapte fiind savarsit in vederea diminuarii aparente a valorii activelor;

b) instrainarea, in frauda creditorilor, in caz de faliment al unei societati, a unei parti insemnate din active).

2. Referitor la hotararile Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, mentionam ca in data de 16.04.2004, prin cererea inaintata la Tribunalul Vaslui, SC Varotex SA a solicitat, prin reprezentantul sau legal, aprobarea instituirii procedurii de faliment.

Din verificarea modului in care s-au desfasurat sedintele Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor SC Varotex SA, referitor la acest aspect s-a constatat ca in sedinta Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor a SC Varotex SA, consemnata in Registrul cu procese - verbale ca desfasurata in data de 26.03.2004, ora 13, nu s-au respectat prevederile Legii nr. 31/1990, republicata, privind societatile comerciale, intrucat este interzis ca in aceeasi zi sa aiba loc doua adunari generale.

De asemenea, exista suspiciuni ca, in data de 26.03.2004, nu au avut loc doua intruniri ale Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor a SC Varotex SA, intocmindu-se doar proces - verbal in care s-a consemnat hotararea de lichidare a societatii.

Pentru neregulile constatate, respectiv instrainarea unei parti insemnate din active, in frauda creditorilor, si nerespectarea prevederilor legale privind publicarea si tinerea adunarilor generale ale actionarilor, raspunderea revine doamnei Chiper Nicoleta, in calitate de fost administrator unic al SC Varotex SA Vaslui, precum si cenzorilor societatii.

In consecinta, s-a formulat si inaintat catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o sesizare penala privind pe Chiper Nicoleta, fost administrator unic al SC Varotex SA, precum si cenzorii societatii comerciale.

In legatura cu acest caz deosebit, domnul Ionel Blanculescu, Ministrul Controlului, declara:

“Iata ca doua cazuri deosebite verificate de catre Autoritatea Nationala de Control se dovedesc a avea legaturi puternice unul cu celalalt. In ceea ce il priveste pe Presedintele - Director general al CJAS Vaslui, Albu Marian, se poate observa ca atata vreme cat a negociat si a incheiat contracte de vanzare - cumparare din banii asiguratilor, a efectuat tranzactii paguboase, iar atunci cand a actionat folosind propriile fonduri, s-a priceput cel mai bine la afaceri. Nu pot decat sa spun ca un Presedinte de Casa de Asigurari de Sanatate care se preteaza la inginerii financiare josnice atunci cand este vorba de fondurile asiguratilor, iar in nume propriu face afaceri rentabile dovedeste o atitudine duplicitara, iar acest tip de abordare ma dezgusta.”

Nota: Pentru achizitionarea, amenajarea si modernizarea noului sediu (suprafata construita totala de 1587 mp si terenul aferent in suprafata de 937 mp), CJAS Vaslui a cheltuit, in septembrie 2001, o suma totala de 21.086.435.261 lei.

Referitor la instrainarea activelor societatii comerciale, s-a constatat ca conducerea SC Varotex SA a instrainat, in luna martie 2004, active si bunuri (”pavilion administrativ” cu o suprafata construita de 2.229,05 mp, ”teren intravilan” de acces in unitate in suprafata de 2.393,91 mp, doua „posturi trafo”, un ”tablou electric”, diverse autoutilitare si autoturisme, trei ascensoare marfa, precum si alte bunuri din patrimoniul societatii - centrala telefonica, calculatoare, imprimante, materii prime si materiale, etc.) in valoare de 13,3 miliarde lei in favoarea actionarului majoritar - SC Paloda SA.