COMUNICAT DE PRESĂ

La eveniment a participat delegatia Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, alaturi de reprezentanti ai Ministerului Economiei si Comertului, Ministerului Sanatatii, Prefecturi, Agentii Regionale de Protectia Mediului, Consilii Judetene, Directia de Sanatate Publica Teleorman, primarii, precum si reprezentanti ai societatii civile, presei centrale si locale.

Din Bulgaria la dezbatere au participat reprezentanti ai Ministerului Mediului si Apelor, Ministerului Energiei Electrice, specialistii care au elaborat “Raportul de evaluare a impactului asupra mediului”, dar si reprezentanti ai ONG-urilor si mass-media.

Delegatia bulgara a facut o prima prezentare a studiului de impact asupra mediului pentru proiectul Centralei Nucleare de la Belene, studio ce se afla si pe site-ul MMGA, supus dezbaterii publice.

Ministerul Mediului si Apelor din Bulgaria a notificat Romania cu privire la intentia sa de a construi o centrala nucleara la Belene, in scopul producerii energiei electrice. Acest proiect se supune prevederilor Conventiei Espoo. Centrala prevede construirea unei unitati (reactor) de 1000 MWe si a unei unitati (reactor) de 600 MWe sau 2 unitati (reactoare) de 600 MWe fiecare.

Raportul evaluarii impactului asupra mediului indica urmatoarele propuneri de investitii:

- Compania rusa AtomStroy Export propune reactori cu apa usoara sub presiune WWER-640/B-407 (645 MWe) si WWER 1000/B-466 (1068 MWe).

- Compania ceha SKODA JC propune un reactor WWER 1000/B-320T (1000 Mwe) (apa usoara)

- Compania Americana Westinghouse Electric propune un reactor AP 1000 ( 1117/1150 MWe) (apa usoara)

- Compania franceza Framatome ANPM propune un tip “nou de reactor European” EPR (apa usoara) de 1500 MWe si un reactor (apa usoara) de tip SWR 1000 (1013 MWe)

- Compania canadiana AECL propune reactor CANDU (cu apa grea) de 728 MWe.

Propunerea castigatoare in urma procedurii de licitare va realiza in final proiectul.

Constructia a inceput in 1981, a incetat in 1991 din lipsa de fonduri, iar prin Decizia Consiliului de ministri nr.853/20.12.2002 s-au reluat procedurile si procesul de autorizare pentru continuarea investitiei de la Belene.

Notificarea mentioneaza ca perioada de constructie 60 de luni si o perioada de functionare de aproximativ 60 de ani.

Raportul evaluarii impactului asupra mediului mentioneaza ca data probabila a intrarii in functiune anii 2012-2014.

Investitia se va realiza in dreptul km 571 al fluviului Dunarea, pe malul Bratului Belene, in depresiunea Belene-Svishtov, fata in fata cu Insula Belene, la o distanta de 13,6 km de Zimnicea si 32 km de Turnu Magurele. Distanta fata de frontiera cu Romania este de 7 km.

In raza de 30 km departare exista localitatile: Zimnicea (13,6 km) si Turnu Magurele (32 km). In raza de 100 km departare, pe langa cele 2 mai sus mentionate se afla si Corabia, Rosiorii de Vede, Alexandria, Giurgiu, Bucuresti.

Romania si Bulgaria au colaborat si au demarat procedura de evaluare a impactului in context transfrontiera prevazuta de Conventia Espoo, ajungandu-se in prezent la etapa dezbaterii publice a evaluarii impactului asupra mediului efectuata de partea bulgara.

Avand in vedere posibilele efecte ale acestui proiect pentru populatia si mediul Romaniei, s-a hoatarat de comun acord intre parti si in baza prevederilor legale in materie, desfasurarea unei dezbateri publice la Turnu Magurele deschisa participarii publicului interesat, inclusiv a ONG-urilor.

Partea romana, conform instrumentelor juridice internationale si nationale nu are obligatia efectuarii unui astfel de studiu, adica in conditii normale de operare, centrala nucleara de la Belene nu va avea un impact transfrontiera semnificativ asupra teritoriului Romaniei.

Dezbaterea publica ce a avut loc astazi, 8 septembrie 2004, s-a realizat conform art. 16 alin. (2) din Ordinul MAPM nr 864/2002 pentru aprobarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului in context transfrontiera si de participare a publicului la luarea deciziei in cadrul proiectelor cu impact transfrontiera.