Tema: Şedinţa Guvernului României din 13 februarie 2006

Declaraţii de presă susţinute de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi Purtătorul de Cuvânt al Guvernului, Oana Marinescu la finalul şedinţei de Guvern

Eugen Nicolăescu

Bună ziua. După cum ştiţi, astăzi Guvernul trebuia să ia în discuţie amendamentele pe care le-au făcut parlamentarii conform prevederilor constituţionale.

Am primit la Ministerul Sănătăţii, din partea grupurilor parlamentare din Cameră şi Senat, 434 de amendamente, din care 283 au fost preluate de la Camera Deputaţilor şi 151 de la Senat.

În final, au fost acceptate 86 de amendamente, care vin din tot spectrul politic. Majoritatea amendamentelor acceptate sunt amendamente care au urmărit problemele de formă, de clarificare, de nuanţare a unor texte din proiectul de Lege.

Cele mai multe amendamente au fost făcute la legea spitalelor. Acestea au avut în vedere în primul rând eliminarea incompatibilităţilor şi ale conflictelor de interese. Guvernul nu a acceptat eliminarea acestor incompatibilităţi, dimpotrivă, a insistat pe menţinerea lor.

S-a acceptat, în schimb, ca medicii care au şi ei funcţia de director de spital sau alte funcţii în Comitetul director al unui spital să poată să deţină funcţii de conducere în Colegiile profesionale.

Au fost două titluri din proiectul de Lege care nu au primit nici un amendament: este vorba de cel referitor la transplantul de organe şi titlul referitor la asistenţa medicală comunitară. Au fost, de asemenea, câteva titluri care au suscitat un interes mai mic, la care s-au depus unul sau două amendamente. Este vorba de partea referitoare la medicament, la cardul european şi cardul naţional de asigurări, la sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă.

Nu în ultimul rând, au fost multe amendamente ca urmare a grupurilor de interese care s-au manifestat la nivelul parlamentarilor, deci au fost multe amendamente pe ceea ce însemna modificarea sau eliminarea taxei pe viciu.

Din punctul de vedere al Guvernului, decizia este fermă şi hotărâtă. Guvernul, prin politica sanitară pe care o promovează, doreşte să descurajeze consumul de tutun şi de alcool. Este îngrijorător modul în care acest consum a crescut în special în rândul tinerilor. Ca atare, Guvernul este decis să micşoreze consumul de alcool şi tutun inclusiv prin această taxare. Iar, pe de altă parte, o altă măsură pe care Guvernul o are în vedere prin adoptarea acestei legi se referă la gestionarea banilor care provin din această taxare pentru promovarea sănătăţii publice.



Reporter: Taxa a rămas la 25 euro?

Eugen Nicolăescu: A rămas întocmai cum era prevăzută, cum prevede legea.

Reporter: Aveţi o defalcare pe partide a amendamentelor acceptate?

Dl. Eugen Nicolăescu: Nu am făcut decât pe total amendamente depuse. Chiar nu ne-a interesat să facem o analiză a amendamentelor care sunt acceptate din partea unui partid sau altul. Dar dacă vă interesează, o să facem o asemenea analiză să vă dăm

Reporter: Amendamentele acceptate de Guvern au fost minore...

Dl. Eugen Nicolăescu: Dumneavoastră le puteţi considera şi minore şi majore. Eu le consider amendamente de formă, care ne-au ajutat să clarificăm o serie de texte care puteau fi interpretate.

Reporter: Care este cel mai important amendament acceptat?

Dl. Eugen Nicolăescu:Nu ştiu, îmi este greu să spun care este cel mai important.

Reporter: Dar unele mai importante...

Dl. Eugen Nicolăescu: Nu, nu cred că sunt atât de importante unele dintre ele încât să facem o clasificare. Eu cred că sunt amendamente care îşi urmează cursul lor firesc şi care au ca obiectiv final să facă un proiect de lege foarte operaţional.

Reporter: Opoziţia a anunţat că depune moţiune de cenzură şi că se gândeşte şi la varianta atacării la Curtea Constituţională. Nu vă e teamă că pachetul de legi ...

Dl. Eugen Nicolăescu : - Dacă ne-ar fi teamă nu am face nimic. Chiar avem convingerea că facem un lucru bun, că facem un lucru serios şi că facem de fapt unicul lucru care trebuie făcut: reformă în sistemul de sănătate.

Reporter: Cine s-a opus introducerii taxei pe viciu şi ce justificare au avut?

Dl. Eugen Nicolăescu: S-au opus mai multe grupuri parlamentare, de aia v-am spus că este un fel de grup de interese transpartinic.

Reporter: Mă refeream la miniştri...

Dl. Eugen Nicolăescu: Miniştrii nu s-au opus. Miniştrilor le-am prezentat aceste amendamente care au fost făcute de grupurile parlamentare şi Guvernul în ansamblu a decis să ne menţinem punctul de vedere.

Reporter: Ce s-a întâmplat cu publicitatea la ţigări?

Dl. Eugen Nicolăescu: Aş vrea să citiţi cu atenţie cum scrie în proiectul de Lege, pentru că, în opinia mea, au fost multe interpretări ale celor care nu au citit. Acolo scrie „publicitate din tutun şi alcool”, acesta este titlul legii. Eu nu pot fragmenta, nu putem scrie numai de una dintre categorii, titlul legii este pentru toată gama de produse. Sigur, începând cu 2007 nu se va mai realiza reclamă la tutun, dar la alcool se va realiza. Ca atare, titlul legii se menţine.

Reporter: Taxa comunitară este în conformitate cu prevederile europene?

Dl. Eugen Nicolăescu: Nu există aquis comunitar în materie.

Reporter: Acea taxare pentru plata asigurărilor de sănătate din drepturi de autor se menţine?

Dl. Eugen Nicolăescu: Acea prevedere a fost preluată ca amendament, aşa cum am promis. După cum am făcut de altfel un amendament, cum am promis domnului Simion, prin care Academia Română devine şi ea ca toate celelalte instituţii publice care au reţea sanitară proprie. Toate amendamentele promise au fost realizate, efectuate, înregistrate şi preluate.

Reporter: Referitor la Casele de sănătate, ce ne puteţi spune?

Dl. Eugen Nicolăescu: Textul este cel pe care îl cunoaşteţi. În 12 luni de zile aceste case se reorganizează, după aceea se vor privatiza.

Reporter: Deci acel amendament cu drepturile de autor înţelegem că se menţine...

Dl. Eugen Nicolăescu: Acel amendament l-am făcut cum am promis. Asta înseamnă că acele persoane care încasează venituri numai din drepturi de autor vor plăti asigurare socială de sănătate de 6,5% din aceste sume încasate. Cei care au şi alte venituri de natură salarială sau au contracte proprii de asigurări sociale de sănătate, dar nu mai puţin de salariul minim pe economie, plătesc numai la acele sume asigurate sau pe care le încasează din alte venituri.

Reporter: Pensionarii?

Dl. Eugen Nicolăescu: Pensionarii, după cum ştiţi, pentru cei care au până în 9 milioane, începând cu 1 ianuarie 2007 asigurările vor fi plătite din bugetul de stat, prin Casa Naţională de Pensii, iar cei care au peste 9 milioane vor plăti, pentru ceea ce depăşeşte 9 milioane, contribuţia de 6,5 %, aşa cum de altfel plătesc şi în prezent impozit pe venit conform Codului Fiscal.

Reporter: S-a modificat procedura de asumare a răspunderii, întrucât a fost nevoie de această şedinţă pentru a analiza amendamentele?

Dl. Eugen Nicolăescu: Evident. Dacă vă aduceţi aminte, noua Constituţie din 2003 prevede ca la angajarea răspunderii Guvernului să se poată realiza amendamente de către parlamentari. Este prevăzut la art. 114 alin 3, dacă nu mă înşeală memoria, că proiectul de lege cu modificările, completările survenite ca urmare a amendamentelor parlamentarilor se resupune, după ce sunt adoptate sau nu de către Guvern, Parlamentului în vederea continuării procedurilor constituţionale de angajare a răspunderii Guvernului.

Oana Marinescu: Doresc să precizez că exact aceeaşi procedură a fost şi pentru proiectul de Lege privind reforma din justiţie, de anul trecut.

Reporter: Au fost 434 de amendamente. Cum vi s-a părut, a fost mult de muncă, a fost puţin? Aţi avut suficient timp la dispoziţie?

Dl. Eugen Nicolăescu: Vă pot spune că de vineri seară, de la ora 18.00, până aseară la ora 20.00, în Ministerul Sănătăţii s-a lucrat în foc continuu.

Reporter. Se vor plăti ore suplimentare?

Eugen Nicolăescu: Sigur, pentru cei care au muncit se vor plăti ore suplimentare. Mi se pare absolut corect: cine munceşte trebuie recompensat.
Vă mulţumesc, o zi bună!

Oana MarinescuÎn şedinţa de guvern de astăzi au mai fost adoptate două proiecte. Un proiect de ordonanţă de urgenţă care se referă la serviciile regulate de transport public local de călători. Prin această ordonanţă, Regia Autonomă de Transport Bucureşti va putea prelua transportul dintre Bucureşti şi judeţul Ilfov, în condiţiile prevăzute în această ordonanţă. Este vorba de acele curse preorăşeneşti care deserveau, până la introducerea legislaţiei în vigoare, oraşele şi localităţile din judeţul Ilfov şi care, după aplicarea legislaţiei actuale, au revenit unor servicii private în bună măsură. S-a constatat, din experienţa practică, că legislaţia în vigoare în acest moment a produs nemulţumiri majore, în special în rândul elevilor, al studenţilor şi al călătorilor care beneficiază de bonificaţii la transportul în comun, cum ar fi pensionari sau persoane cu dezabilităţi. Aceştia sunt utilizatori tradiţionali ai RATB. Costurile pentru modul în care vor funcţiona cursele RATB preorăşeneşti vor fi împărţite între Consiliul General şi Consiliul Judeţean Ilfov, pe baza unui protocol care urmează să fie încheiat între cele două instituţii.

Tot astăzi a mai fost adoptat un proiect de hotărâre care se referă la exceptarea şi reducerea temporară a taxelor vamale de import pentru unele categorii de mărfuri pentru anul 2006. Este vorba de o reglementare care este adoptată în mod uzual de guvern. Sunt două mari diferenţe faţă de ceea ce a fost până acum în practică. În primul rând, lista mărfurilor care beneficiază de exceptări sau de reduceri temporare ale taxelor vamale de import a fost scurtată cu aproximativ 1000 de titluri faţă de ceea ce era în vigoare până acum. Această decizie a fost luată la iniţiativa Primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, care a solicitat Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Economiei şi Comerţului şi Ministerului de Finanţe să analizeze cu atenţie ce produse, ce mărfuri propun pentru a fi scutite temporar de taxele vamale, astfel încât această listă să fie construită pe baza unor criterii economice juste. O altă noutate este faptul că, pe o perioadă de 6 luni, deci până pe data de 15 august 2006, taxele vamale pentru carnea de pui vor creşte de la 45% la 70%. Această măsură a fost luată pentru a proteja producătorii interni. Din cauza gripei aviare, există stocuri foarte mari de marfă la producătorii interni de carne de pui. Această măsură a fost acceptată de Uniunea Europeană.

Reporter: Referitor la serviciile de transport de călători: când intră în vigoare prevederile, când vor fi reintroduse cursele preorăşeneşti?

Oana Marinescu: Este vorba de o Ordonanţă de urgenţă care va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Guvernul a creat cadrul legal, iar modul în care se vor desfăşura aceste curse preorăşeneşti revine autorităţilor locale.

Reporter: Ne puteţi da câteva exemple de produse care erau tradiţional exceptate de la taxele vamale şi care nu mai sunt?

Oana Marinescu: În acest moment, nu am lista. Vă vom pune la dispoziţie ulterior câteva exemple.

Reporter: Acel acord româno-elveţian a fost denunţat?

Oana Marinescu: Nu am mai multe detalii. Cred că este un subiect pentru care trebuie să vă interesaţi la Ministerul Economiei şi Comerţului, instituţia care a negociat acel acord. Primul-ministru i-a cerul ministrului Economiei să-l suspende.

În acest moment, nu pot să vă spun care sunt procedurile juridice.