Tema: Primul-ministru Emil Boc a vizitat şantierele şoselelor de ocolire a municipiilor Sibiu şi Cluj-Napoca, precum şi şantierul Autostrăzii Transilvania

Declaraţii susţinute de premierul Emil Boc pe şantierul Autostrazii Transilvania

Emil Boc:Peste 95 - 97% din cei 40 km, de la Gilău la Câmpia Turzii, sunt finalizaţi. Ne respectăm angajamentul pe care îl avem faţă de clujeni şi de români, că anul acesta, la 1 decembrie, vom termina câteva obiective majore de investiţii pe care alţii nu au avut posibilitatea, curajul şi ştiinţa de a le finaliza. Fie că vorbim de Pasajul Băneasa de la Bucureşti, de Centura Ploieştiului, de Centura Clujului – pe care se va circula pe 42 km de autostradă, de Centura Timişoarei sau de Centura municipiului Oradea- sunt doar câteva din lucrările pe care, anul acesta, le vom face circulabile şi nu vor rămâne în stadiu de proiect, aşa cum au rămas atâţia ani.
Am fost şi la Sibiu. În 2010 va fi gata şi Centura Sibiului - prima parte până la 1 iulie, partea a doua până la sfârşitul anului 2010. Ceea ce vom face acum ca proiect de buget, pe care îl pregătim pentru viitorul guvern şi parlament, este ca, în continuare, România să aloce resurse financiare considerabile pentru investiţii. Fără investiţii, ţara nu se va moderniza. Nu vom putea să menţinem nici locurile de muncă, nici să creăm noi locuri de muncă. Acest lucru se poate face numai prin nişte legi corecte, fie că este vorba de salarizare unică, de legea pensiilor, de desfiinţarea agenţiilor, legi care pun lucrurile în ordine în această ţară. Şi sper ca şi Parlamentul să înţeleagă că nu se mai poate cu păstrarea privilegiilor, a salariilor şi pensiilor de lux şi să şi modernizezi ţara. Nu se poate. Nu se pot face aceste lucruri. 1,5 miliarde de euro luăm astăzi de la bugetul de stat pentru a da bugetului de pensii, din care cei mai mulţi bani- între 500 şi 800 milioane euro - merg pentru a plăti pensiile parlamentarilor şi alte pensii care nu au la bază principiul contributivităţii. Cât timp credeţi că se mai poate merge aşa în această ţară? Nu se va mai putea merge. Sau se poate merge, dar rămânem nedezvoltaţi. Şi atunci avem nevoie de bun-simţ, din punct de vedere legal. Adică, legi corecte şi drepte pentru 22 milioane de români şi nu doar pentru 471 de parlamentari sau pentru alţii care beneficiază de privilegii. De la Revoluţia Franceză de la 1789 s-a dus vremea privilegiilor. În România încă se pare că încă nu s-a ajuns la forma finală a revoluţiei şi anume, a revoluţiei bunului-simţ de a întrona respectul faţă de banul public. Trebuie făcut acest lucru.

Reporter: Va trece Cabinetul Croitoru de Parlament?
Emil Boc: Parlamentarii PD-L vor da, toţi, votul pentru Guvernul Croitoru. Şi sper ca şi ceilalţi parlamentari să înţeleagă că, în acest moment, dincolo de ambiţiile politice ale lui Crin Antonescu, Mircea Geoană sau Marko Bela sunt interesele ţării mai presus de interesele lor. Dacă vor înţelege acest lucru acest guvern va trece.

Reporter: Aţi discutat cu premierul desemnat Croitoru?
Emil Boc: Am discutat şi politic şi guvernamental. Şi voi discuta ori-de-câte-ori va fi nevoie.
Reporter: /.../
Emil Boc: La 1 decembrie, cei 42 km ai Autostrăzii Transilvania vor fi finalizaţi.

Reporter: Înseamnă că pe 2 decembrie vom putea circula?
Emil Boc: Putem face şi maraton pe data de 1 decembrie şi este bine să-l organizaţi. Dacă eşti sportiv nu contează frigul de afară.

Reporter: Guvernul Boc 2 lucrează la legea bugetului pe anul viitor?
Emil Boc: Acest guvern conduce ţara. Avem un guvern care îşi face datoria faţă de România şi români. El îşi desfăşoară activitatea până când viitorul Guvern va depune jurământul în faţa preşedintelui României. Noi lucrăm, în acest moment, la proiectul de buget pe anul 2010, la forma finală a legii responsabilităţii fiscale pe care, începând de săptămâna viitoare, o vom depune la Parlament, prin intermediul parlamentarilor, astfel încât toate angajamentele României să fie respectate. Şi vom cere Parlamentului, în regim de urgenţă, ca legea pensiilor să fie adoptată. Este depusă, dar au preferat să dea jos Guvernul decât să adopte această lege. Ea nu este necesară nici pentru Washington, nici pentru Bruxelles. Ea este necesară pentru România şi pentru români dacă vrem să facem ceva bun în această ţară.
Reporter: Dacă Guvernul Croitoru nu va trece de Parlament în data de 4 noiembrie, care va fi următoarea propunere a PD-L?
Emil Boc: Eu pornesc de la premisa că acest guvern va trece. De la acest obiectiv plecăm. Nu sunt alte alternative pe care să le discutăm. PD-L lucrează pe varianta trecerii Guvernului Croitoru.

Reporter: Cât a costat acest tronson şi cât va costa întregul proiect până la final?
Emil Boc: Important este să se ştie că lucrările la Autostrada Transilvania vor continua. Autostrada Transilvania nu se va opri cu tronsonul Gilău - Câmpia Turzii. Va continua lucrarea, evident, în strategia pe care o are şi Ministerul Transporturilor şi în negocierile pe care ministerul le va avea în continuare cu firma Bechtel. Acest lucru vi-l putem spune. Detaliile, după buget.

Reporter: La această autostradă, la acest tronson, se spune că aţi pus biciul pe Bechtel, care, la rândul lui, a pus biciul pe muncitori ca să termine până la data de 1 decembrie.
Emil Boc: Biciul l-am cumpărat de la târgul din Fieni, duminică, pentru a-l pune pe parlamentari. În rest, legea trebuie să fie respectată în această ţară indiferent despre cine este vorba şi indiferent unde se lucrează în această ţară. De la lege nu are voie nimeni să facă nici un fel de rabat.

Reporter: /.../
Emil Boc: Indiferent cine lucrează şi unde lucrează toţi trebuie să respecte cadrul legal. Şi fiecare să răspundă potrivit obligaţiilor şi sarcinilor pe care le are.

Reporter: În cazul în care Guvernul va trece în Parlament, ce planuri aveţi? Ce veţi face?
Emil Boc: Mulţumesc. Fac foarte bine. O duc foarte bine. Sunt sănătos, am catedră la Universitate. Ne vom vedea mai des la Cluj. Aşa că nu îmi fac nici un fel de probleme.

Reporter: /.../
Emil Boc: Aceasta este principala mea meserie, pe care nu am abandonat-o şi nu o voi abandona niciodată, indiferent de cât voi sta în politică.

Reporter: De ce doamna Udrea participă la campaniile domnului preşedinte?
Emil Boc: Domnul preşedinte a făcut precizările necesare. Vă mulţumim foarte mult.