DSVSA - Informare referitoare la adapostul pentru caini fara stapan, Padureni, judetul Cluj

Institutia Prefectului Judetului Cluj a fost informata astazi, de catre conducerea Directiei Sanitar Veterinare Cluj asupra situatiei constatate in teren, in data de 17 ianuarie, la fosta ferma a SC Agroindustriala Cluj SA, ca urmare a informarii facute de dna Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni. Dupa o noua deplasare, facuta de aceasta data in 18 ianuarie, impreuna cu reprezentantii Institutiei Prefectului, ai Directiei Sanitar-Veterinare si Primariei Cluj-Napoca, s-a constatat ca este vorba despre aproximativ 120-130 de animale fara stapan adapostite in trei grajduri, dintre care doar doua amenajate. Comunicatul Directiei Sanitar-veterinare Cluj arata ca in urma celor doua vizite, s-a constatat ca „adapostul pentru caini fara stapan nu este organizat in conditiile prevazute de lege (227/2002), obiectivul este neanuntat la DSVS Cluj, pentru monitorizare si verificari din punct de vedere sanitar-veterinar. De asemenea, s-a constatat ca in adapost nu sunt respectate conditiile de protectie si bunastare, conform legii 205/2004, modificata prin legea 9/2008. Astfel, printre neregulile constatate se numara: nerespectarea conditiilor igienice, lipsa geamuri sau folie la ferestrele adapostului, supranumerari in cusetele in care sunt adapostite animalele. Obiectivul nu are imprejmuire corespunzatoare, la unul dintre grajduri lipsind geamurile, si facilitand astfel patrunderea cu usurinta a persoanelor straine sau a animalelor salbatice, in conditiile in care in Cluj-Napoca si Chinteni a fost declarat oficial rabia la vulpe. Mai mult, in adapostul amintit nu exista evidente privind introducerea cainilor in adapost, iar dovada executarii actiunilor sanitar-veterinare obligatorii(in special vaccinarea anti-rabica) nu se poate face, si nici nu exista un contract de prestari-servicii cu un cabinet medical veterinar, sau evidente care sa ateste eventualele adoptii care se fac din locatie.
Primele masuri ce au fost impuse vizeaza identificarea in regim de urgenta a tuturor cainilor existenti, vaccinarea antirabica a tuturor cainilor in varsta de peste 3 luni, incheierea unui contract de prestari servicii cu un cabinet medical veterinar, imbunatatirea conditiilor igienice, reglementarea numarului de caini in cusete, amenajarea locurilor de odihna uscate, apa la discretie, temperatura si umiditate, ventilatia corespunzatoare. Este obligatorie completarea geamurilor lipsa, securizarea adaposturilor prin imprejumuire, organizarea platformei pentru colectarea si biosterilizarea dejectiilor sau dirijarea pentru neutralizare prin incinerare.
Adoptiile se vor putea efectua numai dupa ce situatia va fi remediata si toate masurile impuse respectate, cu respectarea legislatiei sanitar-veterinare in vigoare. Astazi la sediul Directiei Sanitar-Veterinare a fost invitat pentru discutii si dl Radu Termure, pe numele caruia functioneaza adaposturile din grajdurile fostei ferme, si care a informat conducerea DSV asupra identificarii prin microcipare a cainilor si revaccinarea antirabica a acestora. S-a incheiat o conventie pentru asistenta veterinara, cu cabinetul dr.Istvan Szongott, SC ZOOMEDICA SRL.