Răzvan Orăşanu s-a intalnit cu reprezentantii RAFO

Preşedintele AVAS, Răzvan Orăşanu, s-a întâlnit astăzi, 6 iunie 2006, cu reprezentanţii salariaţilor Rafo, care solicită Autorităţii să aprobe contractul de novaţie între Balkan Petroleum şi Calder A. La întâlnire a fost prezent şi senatorul Aron Ioan Popa, şeful Comisiei pentru Muncă, Familie şi Protecţie Socială.

“Este, din punctul de vedere al AVAS, prima dată în lume când un sindicat solicită, inclusiv prin ameninţarea cu proteste de stradă, realizarea unei tranzacţii comerciale, care ar trebui să intereseze, în primul rand, firmele partenere. Menţionam că, până acum, firma Calder A nu a făcut nici o solicitare de întâlnire cu reprezentanţii AVAS, iar unicul reprezentant cunoscut al firmei, dl Uri Bider, s-a prezentat, in cadrul unei întâlniri în toamna anului 2005, ca reprezentant al firmelor Expanet şi Vienna Capital Partners, nicidecum Calder-A, lucru care ne ridică probleme importante de identitate”, remarcă preşedintele AVAS, Răzvan Orăşanu.

Sunt trei părţi implicate în realizarea novaţiei: Balkan Petroleum, AVAS şi Calder A. Novaţia a fost susţinută pana astăzi, 6 iunie, la AVAS, doar de către sindicate şi nu de către un reprezentant al potenţialului novator.

Potrivit conducerii Organizaţiei de Sindicat Rafinorul, prin liderul Ion Marian, de realizarea novaţiei depinde continuarea activităţii rafinăriei. Preşedintele AVAS, Răzvan Orăşanu, afirmă :” din punct de vedere economic, nu poate exista un echivalent între realizarea novaţiei şi continuarea activităţii Rafo, avînd în vedere faptul că, in Europa, capacităţile de rafinare sunt foarte căutate, datorită preţurilor ridicate din acest moment. AVAS nu doreşte punerea rafinăriei intr-o situaţie dificilă, însă, sub nici o formă, nu va negocia sub presiune. In 2005, au fost presiuni similare, pe un alt subiect - rambursarea TVA-ului aferent operaţiunilor externe. Se spunea atunci că, fără o derogare, RAFO va intra in faliment şi, pentru a primi această susţinere, sindicatul a blocat drumul naţional. Suntem însă în iunie 2006, rafinaria continua să funcţioneze, iar derogarea nu a fost acordată.”

Cu privire la solicitarea novatiei, preşedintele AVAS, Răzvan Orăşanu declară:” Sunt numeroase probleme şi mai multe lucruri care ridică suspiciuni:

1. În iulie 2005, am primit o hârtie de la Balkan Petroleum prin care solicita această novaţie, apoi, în ianuarie 2006, am primit documente prin care aceasta iniţiativă era retrasă,în mod ferm şi fără echivoc. Mai apoi, acum câteva săptămâni, am primit hârtii care indicau exact contrariul. AVAS nu este dispusă să se joace de-a uite novaţia nu e novaţia, şi nu ştim care este motivul acestor schimbări cu 180 de grade de la o lună la alta.

2. Din punctul de vedere al AVAS, relaţia contractuală pe care o avem, şi care s-a derulat în parametrii contractului, este cu Balkan Petroleum, care este deţinătorul actiunilor Rafinariei si care are obligaţia îndeplinirii clauzelor contractuale încheiate cu AVAS.

3. Pe considerente economice, nu ne explicăm cum o companie cu un capital social de 100.000 de euro, cum este Calder A, a cărei bonitate se află în analiză, poate plăti datorii de peste 10.000 de miliarde de lei vechi, aşa cum declară pe toate canalele media.

4. Consider că prin această novaţie Balkan Petroleum încearcă să se spele pe mâini şi să scape de răspundere prin cedarea acţiunilor către Calder A. Dacă aceasta este intr-adevăr intenţia, ea ar trebui declarată public. Dacă, atunci cand se solicita Ministerului Finanţelor Publice rambursarea TVA-ului pentru RAFO, sindicatul susţinea că planul amplu de investiţii al Balkan Petroleum arată seriozitatea sa, acum tot sindicatul susţine că problemele financiare ale firmei ar fi o justificare pentru realizarea novaţiei. Dacă planurile de investiţii ale Balkan Petroleum sunt într-adevăr performante, cum se susţinea, cu un an în urmă, atunci firma işi poate indeplini în continuare obligatţile contractuale.

5. Sechestrul aplicat de Parchet pe acţiunile RAFO este în vigoare şi funcţionează, astfel că solicitarea de transfer a ceva ce este sechestrat (prin definiţie nu are drept de înstrăinare) este , din punctul de vedere al AVAS, un nonsens juridic.

6. Orice campanie de imagine şi-ar face, Rafo rămîne aceeaşi afacere în care, din averea statului, au dispărut aproape 10.000 de miliarde lei în taxe şi penalităţi neplătite, care nu s-au regăsit până în prezent la bugetul de stat pentru a finanţa investiţii în medicamente, şcoli , spitale sau pensii . Liderul de sindicat încearcă să mă convingă că ar fi cel mai bine să ştergem cu buretele trecutul şi să dăm acţiunile altcuiva. Cine poate susţine că AVAS ar trebui sa işi dea girul pe o afacere perfectată, după informaţiile difuzate de mass-media, în spatele gratiilor? În această tenebroasă afacere, credem că Parchetul si instanţele abilitate trebuiesc lăsate să se pronunţe “