REPLICĂ

In data de 17.04.2000 a fost incheiat contractul de asociere in participatiune nr. 3465, intre S.C. Insula Mare a Brailei S.A. si S.C. Reen Import Export SRL, avand ca obiect exploatarea in conditii de eficienta a terenului cu destinatie agricola din incinta indiguita a Insulei Mari a Brailei.

Rezultatele acestei asocieri in participatiune au fost dezastruoase pentru S.C. IMB S.A., aceasta societate fiind pusa in imposibilitatea de a-si achita datoriile catre bugetul de stat, bugetele locale sau fata de partenerii privati, fiind prejudiciata de catre S.C. Reen Import Export SRL, in anul 2000 cu o suma de peste 160 miliarde lei, asa cum s-a constatat si prin Nota de Control nr. 48.815/02.10.2001 a Corpului de Control al Ministrului.

Trebuie mentionat si faptul ca, S.C. IMB S.A. a ajuns in doar doi ani de zile, respectiv anul 2000 si anul 2001 de la o datorie de cca. 300 miliarde lei la cca. 600 miliarde lei fata de creditorii bugetari si privati.

Rezultatele asocierii in participatiune au fost stabilite in urma auditului financiar executat de catre firma S.C. FINCONTA SRL, finalitatea acestuia fiind Declaratia de Inscriere a Creantei formulata de catre S.C. IMB S.A. in dosarul nr. 11427/2001 de pe rolul Tribunalului Bucuresti, avand ca obiect declansarea procedurii de reorganizare judiciara, in conformitate cu prevederile Legii 64/1995, republicata, impotriva S.C. Reen Import Export SRL. Prin aceasta cerere, S.C. IMB S.A. a solicitat inscrierea pe tabloul creditorilor la S.C. Reen Import Export SRL cu suma de 191.995.689.050 lei. De mentionat faptul ca, aceasta suma nu a fost contestata de catre S.C. Reen Import Export SRL.

Nu este lipsit de importanta de aminitit faptul ca, pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati se afla dosarul penal nr. 277/P/2000 impotriva administratorului S.C. Reen Import Export Srl, Enciu Fernando, pentru savarsirea infractiunilor de: instigare la delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata ; fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata ; uz de fals ; inselaciune cu consecinte deosebit de grave in forma continuata ; fals in declaratii. Alaturi de acesta sunt cercetati penal si cei care au asigurat conducerea unitatii S.C. IMB S.A. pe perioada derularii contractului de asociere in participatiune, respectiv Momescu Gratiela, Truta Enea, Cobaleanu Alexandru etc. Toate aceste infractiuni precum si celelalte fapte retinute in sarcina celor cercetati penal, s-au petrecut in timpul si au avut legatura cu contractul de asociere in participatiune nr. 3465/17.04.2000 dintre S.C. IMB S.A. si S.C. Reen Import Export SRL.

La acestea se adauga multe altele cuprinse atat in Nota nr. 48815/02.10.2001 a Corpului de Control al Ministrului, dar si in raportul de audit executat de catre S.C. FINCONTA SRL.

Trebuie precizat faptul ca aceste prejudicii aduse S.C. IMB S.A. si implicit statului roman, de cca 500 miliarde lei au condus de drept si la rezilierea contractului de management incheiat intre Agentia Domeniilor Statului(ADS) si firma S.C. Reen Import Export SRL.

Mentionam ca numai valoarea redeventei pe care S.C. Reen Import Export SRL trebuia sa o plateasca catre ADS se ridica la cca. 5.000.000 USD.

De asemenea, trebuie precizat un aspect deosebit de important si anume : la data incheierii contractului de asociere in participatiune nr. 3465/17.04.2000 intre S.C. IMB S.A. si S.C. Reen Import Export SRL, Societatea Comerciala Insula Mare a Brailei isi desfasura activitatea in conditii normale, in vreme ce, urmare a fraudelor facute in aceasta asociere, societatea a ajuns sa fie declarata in incapacitate de plata.

Urmare a datoriilor mari ale S.C. IMB S.A., creditorii acestei unitati au cerut declansarea procedurii de reorganizare judiciara, prevazuta de Legea 64/1995, administrator judiciar fiind numit S.C. Sierra Quadrant SRL Bacau. Prin « Planul de reorganizare prin continuarea activitatii S.C. IMB S.A. », aprobat de creditori, s-a dispus rezilierea contractului de asociere in participatiune dintre S.C. IMB S.A. si S.C. Reen Import Export Srl, incepand cu data de 01.10.2001. Trebuie precizat ca nici de aceasta data, S.C. Reen Import Export SRL nu a facut opozitie, desi era inscris la masa credala a S.C. IMB S.A. cu peste 14 miliarde lei.

Datorita acestei situatii conducerea ADS a incercat gasirea unor solutii viabile pentru redresarea situatiei acestei societati, dar mai ales pentru exploatarea terenului agricol din incinta indiguita a Insulei Mari a Brailei si colectarea redeventei la stat.

In data de 01.08.2001 a fost incheiat contractul de arenda nr. 1 intre Agentia Domeniilor Statului si S.C. TCE 3 Brazi SRL Piatra Neamt, avand ca obiect exploatarea terenului in suprafata de 56.905 ha din Insula Mare a Brailei.

Precizam faptul ca, pana la aceasta data arendasul si-a respectat obligatiile cuprinse in contractul de arenda, achitand redeventa datorata, dar mai mult decat atat, a realizat o lucrare de mare amploare in incinta indiguita a Insulei Mari a Brailei, respectiv lucrarea de destufizare a unei suprafete de cca. 11.000 ha ale carei costuri se ridica deja la peste 2.000.000 Euro. Mai mult decat atat au fost efectuate investitii pentru sporirea capacitatii de productie a solului de peste 67 miliarde lei.

O componenta deosebit de importanta o reprezinta si problema sociala din acesta zona, problema care a fost rezolvata prin preluarea de catre arendas a fortei de munca din S.C. IMB S.A. si mai mult decat atat angajarea suplimentara de forta de munca pentru lucrarile agricole.

Precizam ca in afara de arendarea terenului, Agentia Domeniilor Statului s-a preocupat in mod deosebit si de gasirea unor solutii de revitalizare a S.C. IMB S.A., in conformitate insa cu prevederile legale ( S.C. IMB S.A. fiind sub incidenta Legii 64/1995, ADS-ului i s-a retras dreptul de decizie si administrare.) Cu toate acestea insa, Agentia Domeniilor Statului s-a opus in numeroase randuri intrarii in lichidare a S.C. IMB S.A., dar creditorii societatii, inclusiv S.C. Reen Import Export SRL au votat intrarea in lichidare, vanzarea pe active, fiind direct raspunzatori de distrugerea acestei ”bijuterii a agriculturii romanesti".

Vanzarea activelor S.C. IMB S.A. s-a facut de catre lichidatorul acestei societati catre firma S.C. Agricost SRL, atat conducerea MAPDR cat si conducerea ADS neavand calitatea legala sa se opuna acesteia.

Modul in care s-a desfasurat licitatia respectiva nu intra in competenta de verificare a MAPDR sau a ADS, aceste institutii neputandu-se pronunta asupra modului de derulare a licitatiei si de incheiere a contractului de vanzare-cumparare.

Referitor la « democratul Aurel Pana » ar trebui sa i se aduca aminte acestuia ca domnia sa a fost unul dintre cei care au dat pe « credit » Insula Mare a Brailei, fiind astfel si dansul unul dintre cei direct raspunzatori de distrugerea acestei societai, dar mai ales de distrugerea resursei pe care o reprezinta terenul agricol din incinta indiguita a Insulei Mari a Brailei, pentru care aducerea la nivel optim inseamna investitii cumulate de peste 30.000.000 euro.

Avand in vedere cele precizate, reiese fara nici o urma de indoiala legalitatea actiunilor intreprinse de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si de Agentia domeniilor Statului. Speculatiile privind dosare penale, raspundere ministeriala, achitari de sute de miliarde sunt complet nefondate, documentarea jurnalistului fiind realizata superficial si tendentios.