Tema: Întrevedere cu delegaţia FMI

Centrul de Studii Transilvane trece din structura Institutului Cultural Român în subordinea Academiei Române şi va funcţiona ca instituţie fără personalitate juridică, în cadrul Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române, potrivit unei Hotărâri aprobate de Guvern.

Decizia a fost luată întrucât activitatea Centrului de Studii Transilvane se înscrie, într-o mare măsură, în sfera de activitate a Academiei Române, iar planul de cercetare al Centrului necesită supervizare de natură academică.

Patrimoniul, bugetul şi structura de personal aferente Centrului de Studii Transilvane se transferă de la Institutul Cultural Român către Academia Română, printr-un protocol semnat de preşedinţii celor două instituţii.

Personalul Centrului, format din 16 persoane, va fi preluat de Academia Română, iar modul de conducere, organizare şi funcţionare a Centrului va fi stabilit prin Regulament propriu, aprobat de prezidiul Academiei Române.

Activitatea de cercetare a Centrului se va desfăşura sub îndrumare şi supraveghere academică, valorificând astfel rezultatele cercetărilor.

Finanţarea Centrului se asigură din bugetul de stat, prin programe proprii aprobate de Adunarea Generală a Academiei Române, şi din venituri proprii, conform prevederilor Legii nr. 752/2001 privind organizarea şi funcţionarea Academiei Române.

Cercetarea şi dezvoltarea în ştiinţe sociale şi umaniste reprezintă principala activitate a Centrului de Studii Transilvane.

Centrul organizează manifestări ştiinţifice, editează cărţi, reviste, ziare şi alte publicaţii de profil, reeditează lucrări în limba română şi în limbi străine, organizează conferinţe în ţară şi în străinătate, tipăreşte revista „Transilvanian Review” şi colaborează cu oameni de ştiinţă şi cultură români şi străini pentru îndeplinirea obiectivelor sale.

La data intrării în vigoare a hotărârii, art.1 din Hotărârea Guvernului nr. 158/2003 pentru stabilirea numărului maxim de posturi al Institutului Cultural Român se modifică corespunzător. De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice va modifica, conform prevederilor hotărârii aprobate, structura bugetului de stat pe anul 2007, precum şi volumul şi structura bugetelor Institutului Cultural Român şi Academiei Române.

Informaţii de background

Centrul de Studii Transilvane a fost înfiinţat în anul 1991, în cadrul Fundaţiei Culturale Române, cu scopul de a realiza studii şi cercetări privind trecutul, prezentul şi viitorul Transilvaniei. Ca urmare a reorganizării Fundaţiei Culturale Române, Centrul şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Institutului Cultural Român.