COMUNICAT DE PRESĂ

Programul vizitei a inclus întâlniri cu reprezentanţi guvernamentali din statele menţionate, precum şi cu lideri ai organizaţiilor româneşti (aromâne/vlahe) din statele respective, în scopul abordării, în cadrul dialogului bilateral, a problematicii legate de prezervarea identităţii persoanelor ce aparţin acestor comunităţi, conform legislaţiei naţionale şi angajamentelor internaţionale asumate, precum şi pentru cunoaşterea nemijlocită a problemelor cu care acestea se confruntă şi a activităţilor desfăşurate de asociaţiile comunităţilor respective.

În Bulgaria, delegaţia guvernamentală a DRP a fost primită de doamna Feliz Hiusmenova, ministru fără portofoliu pentru minorităţi şi de domnul Mihai Ivanov, Secretar al Consiliului pentru Probleme Etnice şi Demografice. În cadrul discuţiilor, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni a evocat nivelul deosebit al relaţiilor politice actuale dintre România şi Bulgaria, membre în acelaşi timp ale Consiliului Europei şi părţi ale convenţiilor europene în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale. A subliniat, în acest context, importanţa adoptării în continuare a unor măsuri concrete pe linia asigurării prezervării identităţii românilor/aromânilor care trăiesc, ca cetăţeni loiali, în Bulgaria (denumiţi în această ţară „vlahi”). Au fost menţionate cererile românilor/aromânilor din Bulgaria privind introducerea serviciului religios şi extinderea învăţământului în limba maternă, reglementarea corepunzătoare a situaţiei fostului imobil destinat activităţii Liceului românesc de la Sofia, sprijinirea mai consistentă de la bugetul public bulgar a activităţilor culturale ale asociaţiilor românilor/aromânilor etc. A fost evocată, în acest context, situaţia minorităţii bulgare din România, drepturile de care acestea se bucură (reprezentare parlamentară, buget pentru proiecte culturale alocat în 2003 de 4 miliarde de lei), serviciu religios în limba maternă, la cerere etc.

Vizita în Bulgaria a continuat cu întâlniri ale delegaţiei DRP cu reprezentanţi ai comunităţii aromâne, la sediul Şuţatei Aromânilor din Sofia, prilej cu care a fost vizitată şi Biserica Ortodoxă Română „Sfânta Treime”, precum şi cu reprezentanţii aromânilor de la Peştera, Donkova (localitate renumită pe plan intern şi internaţional pentru prestaţia grupului folcloric tradiţional aromân) şi Velingrad (care găzduieşte cea mai activă „şuţată” a aromânilor din Bulgaria).

În Macedonia, secretarul de stat Titus Corlăţean, s-a întâlnit cu Tene Ivanovski, preşedintele Comisiei republicane pentru relaţiile cu comunităţile religioase şi confesionale şi cu Nicola Todorcevski, consilier de stat la Ministerul Afacerilor Externe macedonean. În cadrul discuţiilor au fost abordate aspectele legate de statutul aromânilor din Macedonia (cunoscuţi şi în această ţară sub denumirea de „vlahi”) şi solicitările de sprijin formulate de aceştia pentru prezervarea identităţii lor (oficierea serviciului religios şi educaţie în limba maternă, programe radio-tv destinate aromânilor, construirea unei biserici pentru aromânii din Skopje etc.). Vizita a inclus şi întâlnirea cu şeful lectoratului de limba română din cadrul Catedrei de limbi romanice de la Universitatea din Skopje, profesorul Petar Atanasov, în cadrul căreia a fost evocată oportunitatea extinderii lectoratului într-o catedră de limba şi literatura română. Guvernul României, prin Departamentul petru Românii de pretutindeni a făcut o donaţie de carte şi materiale audio şi video. Delegaţia DRP s-a întâlnit cu Mitko Kosta Papuli, preşedintele Partidului Vlahilor şi Miti Nikolov, preşedintele Uniunii Democratice a Vlahilor, prilej cu care au fost discutate aspecte privind statutul aromânilor din Macedonia, precum şi cu preşedinta Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor Plastici, doamna Vanghea Steryu, apreciindu-se ca oportună finanţarea Festivalului Internaţional de Poezie aromânească „Constantin Belimace”, programat în prima parte a anului 2004. La Bitolia, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni a purtat discuţii cu reprezentanţii locali ai Ligii Vlahilor şi Asociaţiei „Fraţii Manachi” şi a vizitat Biserica ortodoxă „Sf. Constantin şi Elena”, în care se slujeşte în dialect aromân, clădirea fostului liceu românesc şi a fostului consulat onorific român, precum şi cimitirul aromân din localitate.

Turneul delegaţiei DRP în Peninsula Balcanică s-a încheiat cu vizita în Albania, care a prilejuit întâlnirea secretarului de stat Titus Corlăţean cu Fatri Sinani, preşedintele Comitetului de Stat pentru Culte din cadrul Consiliului de Miniştri, cu Agron Tare, şeful Oficiului pentru Minorităţi din Ministerul Afacerilor Externe albanez, precum şi cu Thimi Nika, directorul Institutului pentru Diaspora Albaneză. În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte specifice legate de situaţia aromânilor („vlahii”) care trăiesc în această ţară. Secretarul de stat Titus Corlăţean a solicitat sprijinul autorităţilor albaneze pentru cererile formulate anterior de comunităţile aromâne în atenţia guvernului albanez: introducerea învăţământului şi a serviciului religios în limba maternă, asigurarea unor programe specifice la posturile de radio şi televiziune etc. În Albania, au fost vizitate şcoala şi grădiniţa de la Divjaka, unde s-a făcut o donaţie de carte şi CD-uri pentru cei 60 de copii aromâni care învaţă aici, precum şi Biserica Ortodoxă „Schimbarea la faţă” de la Korcea (a cărei construcţie este susţinută financiar de România) şi oraşul istoric Moscopole.

În ansamblu, discuţiile, desfăşurate într-un spirit deschis, constructiv şi european, au pus în evidenţă disponibilitatea oficialităţilor guvernamentale bulgare, macedonene şi albaneze pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor formulate de proprii cetăţeni având altă origine etnică decât cea majoritară, precum şi de a continua dialogul cu autorităţile române pe această temă.

Vizita oficială a Secretarului de stat coordonator al Departamentul pentru Românii de Pretutindeni Titus Corlăţean în Peninsula Balcanică se înscrie în cadrul proiectelor DRP de sprijinire a românilor din Peninsula Balcanică în vederea păstrării şi afirmării identităţii lor naţionale, în conformitate cu standardele europene în materie şi pe baza principiului reciprocităţii. Ea va permite pe viitor o mai bună fundamentare a proiectelor de sprijin acordate de guvernul român în domeniu şi asigurarea unei necesare continuităţi a contactelor oficiale cu partenerii guvernamentali din statele menţionate din Balcani.