DECLARAŢIE DE PRESĂ

Declaratia de presa prezentata de domnul Neculae Plaiasu, Comisar General al Garzii Financiare,

cu prilejul conferintei de presa organizata in ziua de 24 octombrie 2002



Stimati invitati,

Va multumim ca si de aceasta data sunteti alaturi de noi si speram ca prin dumneavoastra opinia publica sa fie cat mai aproape pentru a aprecia activitatea pozitiva ori a sanctiona neimplinirile Garzii Financiare.

Stim din intalnirile curente ori din alte ocazii, ca dumneavoastra sau sustinatorii dumneavoastra urmaresc cu interes evaziunea fiscala, laturile componente, formele de manifestare si sanctiunile aplicate.

De altfel, evaziunea fiscala, evolutia ei, domeniile sensibile si atractive, sub aspectul dobandirii unor castiguri ilegale, raman o constanta a activitatilor intreprinse de comisarii Garzii Financiare.

Suntem deci, preocupati sa gasim solutii in vederea identificarii cauzelor si modalitatilor prin care se realizeaza evaziunea fiscala, a intensificarii eforturilor de reducere a nivelului evaziunii fiscale si diminuarii efectelor pe care aceasta le genereaza in cadrul economiei nationale.

Cu toate acestea, suntem constienti ca desi avem un rol hotarator de diminuare a acestui fenomen, totusi, uneori rezultatele actiunilor noastre nu sunt dintre cele mai fericite.

Ramane ca dumneavoastra, fata de care, zic eu, s-a reusit aplicarea principiului 'portilor deschise', sa apreciati, la pozitiv sau negativ, activitatea Garzii Financiare.

In afara cazurilor pe care urmeaza sa le prezint, va vom pune la dispozitie alte trei materiale care, speram, oglindesc activitatea noastra dar si fapte negative din economia romaneasca.
Asadar, cateva cazuri apreciate de noi ca semnificative.

1. Incepand cu anul 1997 au intrat in circuitul economic al produselor farmaceutice din Romania, doua societati comerciale, respectiv SC SENSIBLU SRL si SC MEDIPLUS EXIM SRL Bucuresti.

Ambele societati au fost constituite de patru cetateni straini nerezidenti si anume:
- Ludovic Robert Charles Simon, cetatean francez, legitimat cu pasaport eliberat de Ambasada Frantei in Peru;
- Michel Charles Eid, cetatean libanez, domiciliat in Liban si pasaport eliberat de autoritatile libaneze;
- Roger Fawzi El Akoury, cetatean libanez, cu domiciliul in Liban si pasaport eliberat de Ambasada Liban in Romania;
- Walid Abboud, cetatean britanic, domiciliat in Franta si pasaport eliberat de Ambasada Marii Britanii la Paris.

Avand ca obiect unic de activitate comertul cu amanuntul si respectiv cu ridicata al produselor farmaceutice, in special din import, aceste societati au dezvoltat in scurt timp o retea de farmacii si depozite atat in Bucuresti cat si in 16 judete ale tarii.

Din verificarile intreprinse de Garda financiara la depozitele si farmaciile SC MEDIPLUS EXIM SRL si SC SENSIBLU SRL, la sediul acestor societati, precum si la SC SOGRANO ACTIV SRL si SC ACTUAL INVEST SRL au fost identificate si anumite tipuri de operatiuni comerciale cu consecinte in plan financiar.

In concret acestea au constat in cesionarea, in mod repetat, de parti sociale de catre cei patru asociati catre alte societati ale acestora la valori cu mult peste valoarea nominala sau activul net al societatilor.

Astfel, in perioada august 2001 - aprilie 2002, SC MEDIPLUS EXIM SRL a dobandit 15 % din capitalul social al SC SENSIBLU SRL, la care sunt asociati aceleasi persoane fizice. Pentru 308 parti sociale cu o valoare nominala de 34,3 milioane lei SC MEDIPLUS EXIM SRL a virat in conturile personale ale asociatilor in calitatea lor de cesionari suma totala de 119 miliarde lei.

Potrivit evidentei contabile, la 30.06.2002, SC SENSIBLU SRL avea un capital social de 223,5 milioane lei, creante - 110 miliarde lei, marfuri in stoc - 63,5 miliarde lei, avansuri nedecontate - 11,8 miliarde lei, mijloace fixe - 12,6 miliarde lei si alte active - in total aproximativ 230 miliarde lei.

In acelasi timp, societatea inregistra datorii catre furnizori de peste 200 miliarde lei.
In aceste conditii, partile sociale cesionate, respectiv 15% din total, nu justifica in nici un fel suma de 119 miliarde lei, platita de SC MEDIPLUS EXIM SRL si incasata de asociati.

Potrivit Legii nr.31/1990, republicata, privind societatile comerciale, partile sociale reprezinta capitalul social repartizat asociatilor, in functie de aportul fiecaruia la constituirea acestuia.

In fapt, asociatii au cesionat 15% din intreg patrimoniul societatii, inclusiv fondul de comert.

Precizam ca pretul de vanzare a partilor sociale nu a fost stabilit printr-un raport de evaluare.

In urma inventarierii faptice a stocurilor de marfuri aflate in gestiunea SC MEDIPLUS EXIM SRL la depozitul din Bucuresti si a compararii acestora cu stocurile scriptice a fost constatata existenta in gestiune a unui plus de marfa de 181 milioane lei precum si o lipsa in gestiune de 330 milioane lei fata de care au fost luate masurile legale.

Din analiza sumelor ridicate din casieria societatii ca avansuri de trezorerie a rezultat faptul ca pana la data de 30.06.2002 a fost ridicata suma totala de 77,7 miliarde lei, din care a fost justificata cu documente legale doar 62,2 miliarde lei, avansurile de trezorerie nejustificate fiind de 15,5 miliarde lei.

Beneficiarii avansurilor de trezorerie nedecontate sunt aceiasi cetateni straini, iar ridicarea “avansurilor” s-a efectuat cu dispozitii de plata completate necorespunzator si de multe ori fara a fi semnate de titularul avansului. Intr-o singura zi pentru aceeasi persoana sunt intocmite cateva zeci de dispozitii de plata, suma cumulata a acestora ridicandu-se la sute de milioane lei.

Aspectele constatate la SC MEDIPLUS EXIM SRL cu privire la “avansurile de trezorerie” se regasesc si la SC SENSIBLU SRL.

La data de 31 august 2002 in evidenta contabila a acestei societati figureaza ca avansuri de trezorerie nedecontate valori insumand 20,5 miliarde lei. Persoanele care figureaza cu sume mari ridicate si nedecontate sunt aceleasi ca si in cazul SC MEDIPLUS EXIM SRL, desi nu mai detineau calitatea de asociati nici la SC SENSIBLU SRL.

Un alt aspect constatat la aceasta societate il constituie cumpararea unor societati cu acelasi profil de activitate (farmacii), cu cifre de afaceri relativ mici, pentru care au platit sume cu mult peste valoarea nominala a partilor sociale.

De exemplu, prin cererea de mentiuni inregistrata la O.R.C. Arad in anul 2001, SC SENSIBLU SRL a achizitionat in totalitate partile sociale ale SC RHEUM PHARM SRL Arad, societate cu un capital social de 2,1 milioane lei pentru care s-a platit 965,5 milioane lei.

Prin acest sistem SC SENSIBLU SRL si-a largit reteaua de farmacii in diverse judete ale tarii.

In perioada ianuarie - aprilie 2002, aceleasi persoane au constituit doua noi societati comerciale, respectiv SC SOGRANO ACTIV SRL si SC ACTUAL INVEST SRL.
Prima societate are ca asociat unic firma SOGRANO B.V. cu sediul in DELFT, MARTINUS NIJHOFFAAN nr.2, Olanda, administrata de unul din cei patru cetateni straini, capitalul social declarat fiind de 350$.

A doua societate are ca asociat majoritar aceeasi firma olandeza, plus cele patru persoane nominalizate mai sus, care au 4% din capitalul social.

La 28 aprilie a.c. SC SOGRANO ACTIV SRL si SC ACTUAL INVEST SRL, au incheiat cu firma olandeza SOGRANO B.V., un contract de imprumut cu termen de 5 ani si o dobanda anuala EURIBOR +3,5% pentru suma de 8.000.000 USD si respectiv 18.000.000 USD.

Fara ca imprumutul sa fie notificat directiei statistice din Banca Nationala a Romaniei, la 28 mai 2002, sumele au intrat in conturile acestor societati deschise la H.V.B. BANK ROMANIA SA - CASA STEGA. In aceeasi zi, prin dispozitii de plata valutara externa, societatile au transferat valuta in mod egal, in conturile celor 4 persoane fizice.

Transferul a fost efectuat ca plata a partilor sociale pe care acestia le detineau la SC SENSIBLU SRL (85%) si respectiv SC MEDIPLUS EXIM SRL (100%), vandute la 28 aprilie a.c. pe baza de contract de cesiune catre cele doua noi societati infiintate, respectiv SOGRANO ACTIV si ACTUAL INVEST.

Pretul de vanzare a partilor sociale a fost de peste 1.000 de ori mai mare decat valoarea nominala a acestora in cazul SC SENSIBLU SRL si de peste 50 de ori in cazul SC MEDIPLUS EXIM SRL si mult peste patrimoniul societatilor cesionate.

In acest mod a intrat si iesit din sistemul bancar romanesc suma de 26 milioane dolari, avand ca rezultat ramanerea unei datorii la extern, cu dobanzile aferente.

Practic, prin acest sistem de cesionare a partilor sociale se realizeaza scoaterea din tara, fara achitarea unor impozite, a rezultatelor financiare ale diverselor societati.

Totodata acest procedeu poate reprezenta o forma de spalare a banilor, intrucat au intrat in sistemul bancar romanesc de la o firma din strainatate ce poate fi fantoma si au iesit din sistemul bancar romanesc ca venituri realizate legal pe teritoriul Romaniei de anumite persoane fizice.

Verificarile efectuate la SC AGRO DEVELOPMENT SRL Arges, o alta firma apartinand celor patru cetateni straini mentionati anterior, au stabilit, de asemenea, transferuri importante de bani in relatiile cu celelalte societati ale acestora.

Astfel, la data controlului SC AGRO DEVELOPMENT SRL avea “imprumuturi” acordate catre SC AVICOLA ARGES SA si SC OZONE LABORATORIES SRL in suma de 1,5 si respectiv 1,1 miliarde lei si “datorii” catre SC CONSUMER PRODUCT NETWORK si SENSIBLU SRL reprezentand 6,1 si respectiv 4,7 miliarde lei.

Operatiunile de “imprumut” intre societati s-au efectuat in scopul achizitionarii de parti sociale, de utilaje sau pentru efectuarea unor investitii la SC AVICOLA ARGES SA. Precizam ca actionar majoritar la aceasta societate este SC AGRO DEVELOPMENT SRL care a achizitionat pachetul majoritar de actiuni de pe piata RASDAQ.

In luna ianuarie 2002 asociatii nominalizati in prezenta nota au transferat din conturile bancare ale SC AGRO DEVELOPMENT SRL catre SC GENERIS PROD suma de 1,1 miliarde lei cu care au achitat o parte din datoria acestei societati fata de SC RECONVERSIE VALORIFICARE ACTIVE SA Bucuresti reprezentand achizitionarea unei linii de abatorizare. Dupa achizitionarea utilajelor acestea au fost subscrise de catre SC GENERIS PROD ca aport in natura la capitalul social al SC AGRO DEVELOPMENT.

Referitor la utilaje precizam ca acestea au fost dobandite la licitatia organizata de SC RECONVERSIE VALORIFICARE ACTIVE SA Bucuresti in luna noiembrie 2001 pentru suma de 110.000 dolari USA plus TVA, desi pretul de import era de 2.5 milioane dolari USA. De altfel, subscrierea ca aport la SC AGRO DEVELOPMENT s-a facut tocmai la valoarea de 2,5 milioane dolari.

In acest fel SC GENERIS PROD (redenumita ulterior SC OZONE LABORATORIES SRL - filiala in Romania a firmei cu acelasi nume din Marea Britanie) a devenit asociat majoritar la SC AGRO DEVELOPMENT si indirect actionar majoritar la AVICOLA ARGES SA.

Fata de abaterile constatate Garda Financiara a luat urmatoarele masuri:
- s-a confiscat si incasat operativ in timpul controlului contravaloarea plusurilor constatate in gestiunile de marfuri si materii prime in suma de 355 milioane lei;
- au fost aplicate si incasate amenzi contraventionale de peste 300 milioane lei;
- s-a intocmit documentatia necesara in vederea sesizarii organelor de urmarire penala pentru continuarea cercetarilor in vederea descifrarii intregului lant infractional.
- s-a solicitat Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor obtinerea de la partenerii externi a unor date privind legalitatea functionarii firmei SOGRANO BV din Olanda, iar in raport de acestea, Garda financiara urmeaza sa dispuna si alte masuri.

2. Rafinamentul evazionistilor este intr-o continua perfectionare si exploatare aproape totala a ferestrelor legislative.

In aceasta zona a fost identificata si activitatea desfasurata de administratorul firmei CONTUR SRL Curtea de Arges - Sandulescu Eugeniu.

Practic, administratorul firmei, dupa acumularea unor venituri insemnate si achizitionarea ori constructia unor imobile, a procedat la instrainarea acestora.

De data aceasta, Sandulescu Eugeniu, in calitate de asociat unic, a donat fiului sau terenurile, o constructie nefinalizata - hotel P+3, o statie de comercializare produse petroliere etc., dupa care, in 7 mai 2001, a cesionat firma unui cetatean din Republica Moldova - VLAD SERGIU - cu domiciliul in comuna COMARNA, judetul Iasi, in prezent cautat de patru inspectorate judetene de politie pentru savarsirea unor fapte de natura penala.

Fiind vorba de o societate comerciala, lichidarea patrimoniului trebuia sa se faca pe calea vanzarii pe baza de documente fiscale si nu prin donare.

In plus, SC CONTUR SRL Curtea de Arges a beneficiat pentru investitiile efectuate de reducerea cu 50% a impozitului pe profit si deducerea TVA pentru bunurile achizitionate si incorporate in lucrarile de constructii care ulterior au facut obiectul donatiei.

Prejudiciul estimat numai prin aceasta operatiune este de aproximativ 1,2 miliarde lei.

Cesionarea partilor sociale catre catateanul moldovean s-a realizat cu scopul acoperirii activitatilor ilicite ulterioare.

Domeniul economic preferat a fost cel a produselor petroliere, 'sensibil' la faptele de evaziune fiscala.

Astfel, in perioada mai 2001 - februarie 2002, in numele SC CONTUR SRL Curtea de Arges s-au facut aprovizionari de diverse produse petroliere (combustibil tip M, solvexol, combustibil marin, white spirit, vegasol etc.).

Prin verificarile efectuate la furnizori si beneficiari pe baza de documente financiar-contabile a fost identificata cantitatea de 1.594 tone produse petroliere de fractie usoara, vanduta in totalitate sub forma de motorina si pentru care s-au obtinut venituri in valoare de 25 miliarde lei.

De asemenea, pentru a induce in eroare controlorii pe documentele financiar-contabile au fost inscrise in fals date privind taxa de drum si fondul special al produselor petroliere.

Pe circuitul produselor petroliere, evident ca s-au interpus si firme care au comportamentul celor tip 'fantoma'.

Desi firma a fost vanduta, asociat unic fiind cetateanul din Republica Moldova, totusi o serie de documente intrate in posesia comisarilor atesta si confirma implicarea domnului Sandulescu Dan in afacerile SC CONTUR SRL Curtea de Arges si dupa operatiunea de cesionare.

Prin neconducerea si neorganizarea evidentei contabile ca si prin desfasurarea de activitati si realizarea de venituri care nu au fost inregistrate in evidenta contabila se apreciaza ca reprezentantii SC CONTUR SRL Curtea de Arges au adus bugetului de stat un prejudiciu de peste 5 miliarde lei.

Dosarul urmeaza a fi preluat de Inspectoratul de Politie al Judetului Arges.

3. Interesul cetatenilor straini pentru dezvoltarea afacerilor pe teritoriul tarii noastre nu este dictat numai de existenta unei piete profitabile cu o concurenta inca redusa, dar si de punerea in practica a unor mecanisme frauduloase de evitare sau incalcare a legislatiei fiscale, cu consecinta directa de realizare a unor castiguri financiare ilegale si scoaterea acestora in afara tarii.

Daca la intalnirile anterioare am nominalizat in concret cetateni italieni, de data aceasta a venit randul unor cetateni turci.

Astfel, turcul Hursit Bugday a infiintat in acest an firma COMPLET ELECTRIC SRL, avand ca obiect principal de activitate importul si comercializarea produselor electrice de provenienta turceasca.

Dupa infiintarea firmei, cetateanul turc a parasit Romania, lasand in schimb ca imputernicit al sau pe romanul nostru Mozolea Mircea din Bucuresti si un conational de-al sau - Renzi Ozalti.

Afacerile comerciale derulate de cetateanul turc s-au desfasurat pe o perioada scurta de timp, respectiv lunile iulie, august si septembrie, cand s-au efectuat opt importuri de piese electrice - prize, intrerupatoare, stechere etc.

Probabil ca daca nu intervenea controlul Garzii financiare afacerea continua.

In concret, marfurile ajungeau din Turcia pe cale rutiera insotite de imputernicitul proprietarului firmei COMPLET ELECTRIC SRL - RENZI OZALTI si erau comercializate prin doua magazine situate in zona Soseaua Alexandriei din Bucuresti.

Magazinele apartin societatilor comerciale ROM-ELBI ELECTRIC SRL si TRADING STRES SRL, care au ca asociati si cetateni turci.

Plata catre firma importatoare s-a realizat pe masura vanzarilor, prin cont bancar, la data controlului existand marfa nevanduta in valoare de circa 10 miliarde lei.

Demn de retinut este faptul ca imputernicitul patronului firmei COMPLET ELECTRIC SRL - RENZI OZALTI pe langa rolul de insotire a transportului marfurilor electrice din Turcia in Romania l-a avut si pe acela de devalizare a conturilor bancare.

Acest lucru l-a realizat si cu sprijinul conationalului nostru - Mozolea Mircea, care in schimbul unor justificari neserioase 'achizitii componente electrice de la persoane fizice' a intrat in posesia a peste 7 miliarde lei.

Este lesne de inteles ca banii au fost schimbati in valuta si scosi in afara tarii.

Daca Mozolea Mircea i-a ajutat pe turci sa scoata in 'cash' banii in afara tarii, un alt cetatean roman - Arambasa Costica, prin firma VIKING INTERNATIONAL SRL, specializata in tinerea de evidente contabile, i-a ajutat pe cetatenii turci in intocmirea unor evidente financiar-contabile care au contribuit la eschivarea de la plata obligatiilor fiscale de tipul TVA si impozit pe profit.

Prin asemenea manopere bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de circa 6 miliarde lei.

Dosarul a fost inaintat organelor de urmarire penala pentru descifrarea intregului lant infractional.

4. Nu cu mult timp in urma, dumneavoastra si opinia publica ati luat la cunostinta despre functionarea ilegala a Institutului Academic de Consultanta, Instruire, Editura si Servicii Tehnoeconomia Europeana SRL.

Astfel, investigatiile politiei au stabilit ca prin reclama si publicitate s-a reusit inselarea mai multor persoane cu privire la legalitatea functionarii institutului sub raportul autorizarii si acreditarii.

La randul ei, Garzii financiare i-a revenit sarcina de a verifiica institutul sub raportul statutului unei societati comerciale cu raspunderea limitata care obtine venituri si are obligatii fiscale fata de stat.

Rezultatul verificarilor a scos in evidenta o singura concluzie: sfidarea grosolana a legilor fiscale si a institutiilor competente sa le aplice.

Argumentele fata de o asemenea afirmatie sunt urmatoarele:
- refuzul de a pune la dispozitie documentele financiar- contabile;
- ascunderea documentelor financiar-contabile, o parte fiind gasite cu ocazia perchezitiei efectuate impreuna cu politia;
- refuzul de a da explicatii scrise la cererea comisarilor;
- netinerea evidentei financiar-contabile conform normelor legale, iar dupa 30.06.2001 abandonarea operatiunilor de contabilitate.

Avand in vedere situatia prezentata mai sus, comisarii au refacut operatiunile financiar-contabile si au stabilit obligatiile fiscale cuvenite bugetului de stat aferente anilor 2001-2002, in suma de 5 miliarde lei.

Dosarul a fost trimis politiei pentru continuarea cercetarilor sub latura infractiunii de evaziune fiscala.

5. Comertul cu mobila a fost si este bine dezvoltat in tara noastra, si in acelasi timp ofera castiguri insemnate atat prin exploatarea pietei interne dar si prin exporturile pe piata europeana sau asiatica.

Mai mult, productia de mobila pe piata interna a atras atentia si investitorilor occidentali care au crezut si cred in oferta romaneasca.

Cu toate acestea, valul ilegalitatilor si de ce nu, si al evaziunii fiscale, a atins si acest domeniu de activitate.

In principal, mecanismul fraudulos nu se remarca prin elemente de noutate dar complexitatea este prezenta si in cazul care urmeaza.

Cetateanul olandez Grootenhuis Johannes Iacobus a infiintat in Romania firma GROEMEX'98 SRL, in luna decembrie 1998, obiectul de activitate fiind productia si comercializarea de mobilier.

Dupa doi ani societatea a fost cesionata unui conational de-al nostru, Macarie Bogdan Aurel, dar administrarea a revenit unui cetatean, tot olandez, Andreas Adrianus Marinus Bloem.

Programul de activitate al societatii comerciale s-a axat in cea mai mare parte pe exportul de mobilier in Olanda, valoric insemnand 14,35 miliarde lei in 1999 si 19 miliarde lei in 2000.

Un lucru atrage atentia si anume faptul ca partenerul olandez, beneficiar al exportului a fost firma GROEMEX B.V., al carui asociat unic este tot cetateanul olandez Grootenhuis Johannes Iacobus.

Totusi, primele semnale de alarma privind intentiile de obtinere a unor castiguri banesti ilegale apar prin bilantul de la 31 decembrie 2000, cand societatea inregistreaza o pierdere de 8,5 miliarde lei.

Incepand cu 2001, cand cetateanul olandez Grootenhuis Johannes Iacobus cesioneaza firma din Bucuresti, se schimba si mecanismul de export.

Astfel, in circuitul mobilierului catre Olanda a intervenit si firma cipriota Geoseta Ltd., contractul de export fiind semnat de acelasi Grootenhuis Johannes Iacobus, ca reprezentand al ambelor firme - Geoseta si Groemex.

Anul 2001 a insemnat exporturi de la Bucuresti la Cipru in valoare de 3.140.129 guldeni olandezi, iar din Cipru in Olanda valoarea a crescut la suma de 4.124.588 guldeni olandezi.

Aceeasi situatie s-a perpetuat si in perioada ianuarie - 16 iulie 2002, valoarea exporturilor Romania-Cipru fiind de 992.980 Euro, iar Cipru-Olanda 1.341.808 Euro.

Important este de retinut faptul ca in derularea contractelor de export, atat in anii 1999-2000, cat si cele din anii 2001 si 2002 au existat in ambele grupuri de societati, persoane cu interese comune care, fie au condus societatile in calitate de administrator, fie au avut calitatea de asociat intr-o societate si reprezentant legal in alta.

Prin acest mecanism s-a creat posibilitatea ca veniturile obtinute din exportul mobilei sa fie impartite intre GROEMEX'98 SRL si GROEMEX B.V. din Olanda, in prima perioada si intre GROEMEX'98 SRL si SC GEOSETA LTD din Cipru in ultima perioada.

De asemenea, prin aceasta impartire artificiala a veniturilor s-a realizat diminuarea lor, care a avut drept consecinta inregistrarea unor cheltuieli mai mari decat veniturile din vanzarea productiei si ca urmare, evidentierea unei pierderi nereale.

Intrucat pretul de vanzare al mobilei exportate in anii 2000-2001, a fost mai mic decat costul de productie, partea de cheltuieli neacoperita de venituri este nedeductibila si, ca urmare, s-au recalculat profitul impozabil si impozitul pe profit, stabilindu-se un prejudiciu adus bugetului de stat de circa 1,3 miliarde lei.

Se pare ca diferentele de pret de vanzare a mobilei la export nu au fost suficiente pentru cei implicati in aceasta afacere, fapt pentru care au renuntat la repatrierea valutei, la data controlului valoarea acesteia fiind de 350.000 Euro. A fost aplicata o sanctiune contraventionala in suma de un miliard lei.

Interesul pentru frauda a facut ca reprezentantii SC GROEMEX'98 SRL sa greseasca si cu privire la emiterea de CEC-uri fara acoperire in disponibilitati banesti.

Faptele prevazute fac si obiectul sesizarii organelor de urmarire penala.

6. Mirajul obtinerii unor insemnate sume de bani fara efort l-a atins si pe Bodea Anton Dan din judetul Bihor, care prin intermediul firmei BROF SRL, cu sediul in municipiul Oradea, a devenit un prosper om de afaceri, peste noapte.

Numai ca mecanismul fraudulos de eludare a legislatiei fiscale, pus in miscare de Bodea Anton Dan, a avut intr-un final picioare scurte, fiind descifrat intr-o perioada scurta de timp si limitandu-se astfel cuantumul prejudiciului adus bugetului de stat.

Astfel, afacerile domnului Bodea Anton Dan au inceput in luna februarie 2002 prin preluarea partilor sociale apartinand firmei J.J. CASH SRL din Oradea prin cesionare si pastrarea obiectului de activitate - comertul cu marfuri industriale (motorina, materiale de constructii, utilaje).

Daca pana la cesionare, fostii proprietari erau implicati in afaceri comerciale derulate pe linia respectarii legislatiei fiscale si plata obligatiilor catre bugetul de stat, in schimb noul proprietar a trecut afacerile in zona economiei subterane.

In concret, marfurile achizitionate in valoare de 11 miliarde lei, echivalentul a 25 facturi receptionate de administratorul firmei au fost valorificate de acesta, iar contravaloarea a fost folosita in interesul propriu fara a mai plati obligatiile fiscale fata de stat.

Sub aspectul fiscalitatii, bugetul de stat a fost pagubit cu suma de 4,3 miliarde lei, cercetarile penale fiind in curs la Inspectoratul de Politie al Judetului Bihor.