Ministrul comunicaţiilor, Károly Borbély, s-a întâlnit cu Comisarul European pentru Societatea Informaţională şi Media, Viviane Reding
Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Károly Borbély a avut astăzi, 13 martie a.c., o întrevedere cu Comisarul European pentru Societatea Informaţională şi Media, Viviane Reding.

În cadrul întâlnirii, ministrul a prezentat progresele făcute de ţara noastră în domeniul IT&C şi a reiterat faptul că România doreşte să îşi respecte angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene, în vederea reducerii disparităţilor faţă de celelalte state comunitare, precum şi a decalajului digital intern dintre mediile rural şi urban. În acest sens, MCTI va lansa, în luna aprilie, licitaţia pentru desemnarea consultantului care va elabora Strategia Naţională de Broadband, ce vizează extinderea infrastructurii de bandă largă la nivel naţional, precum şi sporirea concurenţei pe piaţă. Károly Borbély a amintit de asemenea că în urmă cu două săptămâni, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă ce permite lansarea licitaţiilor pentru două licenţe comerciale de tip WiMAX (Internet fără fir, de bandă largă), astfel încât primele servicii de tip WiMAX să fie disponibile în România în cea de-a doua jumătate a anului.

În opinia Comisarului Viviane Reding, aceste iniţiative privind accesul la Internet Broadband "sunt esenţiale pentru dezvoltarea României, în ultimă instanţă, dar mai ales pentru reducerea decalajului digital dintre mediile rural şi urban".

Totodată, ministrul Károly Borbély a anunţat că "Guvernul a lansat la începutul săptămânii Programul Operaţional Sectorial - Creşterea Competitivităţii Economice, unde MCTI gestionează Axa 3, "ITC pentru sectorul public şi privat". Evident, ne dorim ca gradul de absorbţie să fie cât mai ridicat". Comisarul European a salutat lansarea fondurilor structurale în domeniul IT&C, care, în opinia sa, "reprezintă pentru România mijloace de a merge mai departe în realizarea obiectivelor propuse".

În ceea ce priveşte Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă - 112, partea română a reafirmat importanţa acestuia pentru siguranţa cetăţenilor români şi europeni. "Serviciul 112 trebuie să funcţioneze la parametrii maximi, să fie complet şi fiabil, asigurând inclusiv localizarea apelurilor, indiferent că sunt realizate de pe reţele de telefonie fixă sau mobilă", a spus Ministrul Károly Borbély. MCTI a asistat derularea cu succes a testelor de interoperabilitate între operatori, care au demonstrat funcţionalitatea serviciului de localizare, şi va supune săptămâna viitoare spre aprobarea Guvernului Ordonanţa de Urgenţă privind funcţionarea Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă.

Comisarul European a luat act de progresele înregistrate de România în ceea ce priveşte funcţionarea completă a Serviciului, reiterând faptul că "problema 112 este o problemă europeană, de care trebuie să fim cu toţii conştienţi. Nici Comisia, nici statele membre nu pot face niciun compromis în ceea ce priveşte siguranţa cetăţenilor". În cadrul discuţiei, ministrul Károly Borbély a dat asigurări că se va încerca, în măsura în care aspectele tehnice o vor permite, ca serviciul de localizare a apelurilor de urgenţă să fie disponibil în România începând din vara acestui an.

Discuţiile de astăzi s-au referit şi la statutul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. Ministrul Károly Borbély a afimat că "ministerul a făcut toate demersurile necesare asigurării independenţei autorităţii de reglementare şi că aşteaptă decizia Parlamentului României în această privinţă. MCTI doreşte ca textul final al legii să fie în deplină conformitate cu prevederile acquisului comunitar în domeniu".

Comisarul Viviane Reding a luat act de poziţia MCTI, reamintind faptul că "pentru a avea o piaţă competitivă, în beneficiul utilizatorilor, este nevoie de independenţa totală a autorităţilor de reglementare".

Astăzi a avut loc prima vizită oficială în România a unui Comisar European în domeniul Societăţii Informaţionale şi Media. Viviane Reding s-a aflat în ţara noastră în cadrul unui turneu european ce cuprinde discuţii cu fiecare stat membru UE.

Aţi primit acest mesaj pentru că sunteţi în baza de date www.mcti.ro. Va puteţi dezabona oricând apasând aici. Orice e-mail nesolicitat primit din partea Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei poate fi raportat la media@mcti.ro, subiect: abuz e-mail - MCTI.

You received this newsletter because you are registered in www.mcti.ro database. If you wish to unsubscribe, simply click here. Any email abuse from the Ministry of Communications and Information Technology may be reported at media@mcti.ro, subject: email abuse - MCTI.