Nota de Fundamentare -OUG nr.100/30.10.2013

NOTĂ DE FUNDAMENTARE
la Ordonanţa de urgenţă nr. 100 /2013 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013
Secţiunea 1
Titlul actului normativ

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013
Secţiunea a 2-a
Motivul emiterii prezentului act normativ

1. Descrierea situaţiei actuale
În temeiul art.6 din Legea nr.500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, legile bugetare anuale pot fi modificate în cursul exerciţiului bugetar prin legi de rectificare, elaborate cel mai târziu până la data de 30 noiembrie.
Totodată, potrivit prevederilor art.15 alin.(2) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr.69/2010, într-un an bugetar nu pot fi elaborate mai mult de două rectificări bugetare şi acestea nu pot fi promovate în primele 6 luni ale anului.
În acest context la sfârşitul lunii iulie 2013 a fost aprobată Ordonanţa Guvernului nr.18/2013 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, care a avut ca principal obiectiv corelarea planificării bugetare cu evoluţia prognozată a indicatorilor macroeconomici şi execuţia bugetară pe primele 6 luni ale anului.
Ţinând seama de principalele caracteristici ale politicii bugetare în perioada următoare, subordonate obiectivelor de susţinere a creşterii economice şi de încadrare în deficitul bugetului general consolidat asumat cu organismele financiare internaţionale, se impune a doua rectificare bugetară pe anul 2013, care are în vedere:
- execuţia bugetară derulată pe parcursul primelor 9 luni ale anului, care evidenţiază o execuţie a veniturilor curente ale bugetului asigurărilor sociale de stat de 74,4% şi respectiv a cheltuielilor de 74,4%, din programul anual. În cazul bugetului asigurărilor pentru şomaj, execuţia bugetară pe primele 9 luni ale anului evidenţiază o execuţie a veniturilor curente de 74,2% şi respectiv a cheltuielilor de 70%, din programul anual.
- reevaluarea principalilor indicatori macroeconomici estimaţi pentru anul 2013, ca urmare a prognozei de toamnă a Comisiei Europene.
Nepromovarea prezentului act normativ ar putea avea consecinţe asupra neîncadrării în deficitul bugetului general consolidat asumat cu organismele financiare internaţionale, reprezentate de Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, în ultimul Acord stand-by de tip preventiv.
2. Schimbări preconizate
1. La bugetul asigurărilor sociale de stat prin prezentul act normativ se propune:
a) diminuarea veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii cu suma de 158 milioane lei, rezultând din:
- diminuarea veniturilor curente ale sistemului public de pensii cu suma de 129,3 milioane lei, datorată în principal contribuţiilor de asigurări sociale de stat.
- diminuarea subvenţiei acordată de la bugetul de stat în vederea echilibrării, cu suma de 28,7 milioane lei.
b) diminuarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii, cu suma de 158 milioane lei, datorată în principal diminuării cu suma de 132 milioane lei la titlul “Asistenţă socială“ şi a diminuării cu suma de 26 milioane lei a cheltuielilor de administrare şi funcţionare a sistemului public de pensii.
La titlul “Asistenţă socială“ economiile înregistrate se datorează în principal: scăderii numărului mediu anual de pensionari (de la 4.838 mii pensionari avut în vedere la prima rectificare a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013, la 4.836 mii pensionari preliminat pe anul în curs) şi a numărului de beneficiari de ajutoare pentru urmaşi estimat a fi realizat pe anul 2013 (234 mii cazuri) faţă de indicatorii avuţi în vedere la prima rectificare bugetară (255 mii cazuri). Nivelul pensiei medii de asigurări sociale de stat se menţine la nivelul de 837 lei.
c) creşterea veniturilor sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale cu suma de 67,7 milioane lei, datorată veniturilor obţinute din dobânzi ale sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
d) diminuarea cheltuielilor sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale se datorează în principal diminuării cu suma de 0,5 milioane lei la titlul „Asistenţă socială”. De asemenea la Capitolul 69.03 „Asigurări şi asistenţă socială pentru accidente de muncă şi boli profesionale”, Subcapitolul „Asigurări pentru şomaj” se suplimentează cu suma de 7 mii lei pentru plata indemnizaţiei pe durata unui curs de recalificare şi reconversie, precum şi contravaloarea cursului pentru o persoană care a suferit un accident de muncă.
2. La bugetul asigurărilor pentru şomaj prin prezentul act normativ se propune:
a) diminuarea subvenţiei acordată de la bugetul de stat cu suma de 35,3 milioane lei ca urmare a diminuării cheltuielilor bugetului asigurărilor pentru şomaj aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj.
b) diminuarea cheltuielilor bugetului asigurărilor pentru şomaj aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj cu suma de 35,3 milioane lei, care se datorează în principal diminuării cu suma de 35 milioane lei la titlul “Asistenţă socială” ca urmare a scăderii numărului mediu anual de şomeri indemnizaţi de la 158 mii persoane avut în vedere la prima rectificare bugetară pe anul 2013, la 153 mii persoane preliminat pe anul 2013. Nivelul indemnizatiei medii lunare se păstrează la 487 lei.
c) diminuarea cheltuielilor fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale cu suma de 6 milioane lei.
3. Alte informaţii
Pentru ca prezentul act normativ să poată fi aprobat este necesară derogarea de la prevederile art.6 lit. b) şi c), art.16 şi art.18 alin.(4) din Legea responsabilităţii fiscal - bugetare nr.69/2010.
De asemenea, este necesară şi derogarea de la prevederile art.3 alin.(5) şi (6) din Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar, nr.4/2013 întrucât prin prezentul act normativ:
- se majorează soldul nominal al bugetului asigurărilor sociale de stat şi al bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2013;
- se diminuează nivelul nominal al cheltuielilor totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat şi ale bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2013;
- se majorează nivelul nominal al cheltuielilor de personal al bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013.